Причина е отказът на Съдийската колегия към ВСС да избере за председател на съда Албена Ботева

Съдии и служители от Софийския районен съд излизат на протест. За втори път в рамките на месец те публично ще изразят недоволството си.

Днешният протест е предизвикан от отказа на Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет да избере за председател на съда Албена Ботева.

А с това решение мнозинството в съдийската колегия остави съда без временен председател.

През декември пък съдиите и служителите от Софийския районен съд излязоха пред сградата на ВСС заради дългогодишните проблеми на най-големия съд в страната, свръхнатовареността на съдиите и постоянното назначаваните проверки в съда.

За месец време кадровиците не решиха проблемите и не назначиха нов председател на съда. 

Васил Петров е съдия от 2011 година. Гледа граждански дела - всички застрахователни претенции на граждани, делата срещу "Топлофикация", както и тези за клевета, заведени от поулярнте личности срещу медиите. 

"Застраховките са 40% от всички дела и застрахователите, които са всичките регистрирани в София, затова ги гледаме ние. Тоест за една дупка в Тутракан, щетата и след това регресът се гледат в София", коментира той. 

Затова според съдия Петров и колегите му трябва да има законова промяна и тези дела да се гледат по места. Друг проблем е и малкият брой на призовкарите към съда. 

"София се обслужва от 80 призовкаря. Сами си представете как  връзчват призовка на 2 милиона софиянци", допълва той. 

Засега Висшият съдебен съвет не полага усислия, за да помогне на магистратите, твърдят те. Затова и протестират.  

А за съдия Васил Петров остава да си облече тогата и да тръгне към едно от 1100-те дела, които ще разгледа през 2017-а година.