По думите на държавния ни глава САЩ и НАТО трябва да водят борба с ИДИЛ

По темата

Президентът Румен Радев се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в централата на Алианса в Брюксел.

Президентът потвърди евроатлантическия път на страната ни. Разговорът на президента Радев и генералния секретар на НАТО беше разговор за нашия принос към Алианса, за техните очаквания, за нагласата на САЩ и НАТО към Русия.

След напомняне на военновъздушното минало на президента Радев генералният секретар на Алианса премина към отношенията на НАТО с България сега. „Давате кораби на патрулите на НАТО в Черно море и играете ключова роля в региона – Косово, Западните Балкани”, заяви Йенс Столтенберг.

Запазваме шансът за политически диалог с Русия отворен, това искат и САЩ. НАТО не иска конфронтация с Русия, не иска нова студена война”, подчерта той.

„Нарастването на отбранителния потенциал на НАТО трябва да е ръка в ръка със задълбочаване на диалога с Русия”, подчерта Румен Радев.

Сигурността не идвала безплатно. Затова Столтенберг поиска да се увеличат разходите за отбрана на съюзниците. А Радев увери България вече е заложила в разчетите си по-модерни въоръжени сили и работела заедно със съюзниците в Алианса срещу общите страхове.

„Тероризъм, ИДИЛ - тези заплахи няма как да бъдат преодолени, ако не се обединят САЩ и Русия”, смята Радев.