Решението е окончателно

Окончателно - машинно гласуване ще има във всички изборни секции на предсрочния парламентарен вот. Това постанови Върховният административен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. С него на практика върховните съдии отмениха решението на ЦИК с машини да се гласува само в 500 секции. 

По темата

Заради кратките срокове обаче не е ясно нито как ще бъдат доставени нужните машини, нито колко ще струва това на хазната. От Министерския съвет съобщиха, че ще уважават решението на съда, а Министерството на финансите ще изготви предложение за корекция на план-сметката за парламентарните избори. Разчетите до момента сочеха, че вотът ще струва на хазната 30 милиона лева.

Според управителя на фирмата Веселин Тодоров, доставяла машините за изборите досега, наемът ще струва 23 милиона лева. 500 машини за гласуване на президентските избори излязоха 93 000 лева.

"12 500 секции е около 25 пъти повече и ако умножим, се получават около 19 милиона без ДДС, или 23 милиона с ДДС. За нас е изключително кратко това време. Не е нормално за по-малко от 6 месеца да се подготви такава доставка. Не мога да гарантирам в никакъв случай”, заяви Веселин Тодоров.

За да осигури експресно колосалната доставка, компанията вече преговаря неофициално с многомилионни държави – изборни ударници.

„Водим разговори с правителствата на Филипините и на Еквадор. Това не е бизнес на тези държави да дават машини под наем. Могат да кажат някаква абсурдно висока цена или просто да откажат”, обясни Тодоров.

Служебният кабинет вече обяви готовност да добави нужните пари, въпреки че се надяваше това да не се наложи.

Най-щастливи, че се стигна дотам бяха от „Нова Република”, които се пребориха за решението на ВАС. Очаква се ЦИК да пусне обществената поръчка в най-кратки срокове, а ако не успеят, от „Нова Република” заявиха, че ще е грубо нарушение на закона и изборите могат да бъдат оспорени от всеки български гражданин.

По закон избирателите ще могат да избират дали да гласуват с машина, или с традиционната хартиена бюлетина.