Съюзът никога няма да признае анексирането на Крим, коментира Ройтерс

Европейският съюз ще продължи санкциите срещу Русия, докато Москва се откаже от подкрепата си за сепаратисткия бунт в Украйна, заявиха външните министри, цитирани от Ройтерс и БТА. 

По темата

"Няма аргумент за отслабване на санкциите", заяви британският външен министър Борис Джонсън на заседанието на Съвета по външни работи на ЕС. Джонсън коментираше мерките, наложени през 2014 г. съвместно със САЩ, които засягат руския енергиен, финансов и отбранителен сектор. На срещата при закрити врати Джонсън призова ЕС да не се поддава на "украинската умора".

Въпреки зависимостта си от руския петрол и газ, ЕС подчертава, че никога няма да признае анексирането на украинския полуостров Крим от Русия и очаква от Москва да спазва мирното споразумение от Минск за Източна Украйна, отбелязва Ройтерс. 

14 страни от ЕС, включително Великобритания, Швеция и Дания отправиха съвместен призив да се окаже по-голяма подкрепа за Киев - да се премахнат визите за украинците и да се приложи изцяло споразумението за свободна търговия с Украйна, което все още не е получило подкрепата на холандския парламент.