Проверяват дизеловите коли за катализатор

Спешни мерки срещу мръсния въздух в София. КАТ и общината започнаха масирани проверки на автомобилите с дизелово гориво. Колите без катализатори ще бъдат спирани от движение.

Проблем с въздуха в София има – от началото на годината имаше дни, в които праховите частици достигаха до 7 пъти над нормата. Освен спиране на най- замърсяващите автомобили, от общината планират безплатен градски транспорт в дните с голямо замърсяване. Ще има и нови мобилни лаборатории, които да следят в реално време качеството на въздуха.

По темата

Румен е професионален шофьор. Кара стоки за Чехия и Словакия. Не се притеснява от проверката, но признава, че в България това му се случва за пръв път.

„Често правят в Чехия такива проверки за абсолютно всичко и затова гледаме камионите ни да са изрядни”, споделя Румен Маринов, професионален шофьор.

„В днешно време всеки се старае да е в нормите, защото глобите са жестоки”, заяви Цветан Николов, професионален шофьор.

А именно 100 лева и спиране на колата от движение. При проверката, на автомобилите се поставя специален уред за измерване на вредните емисии и дали отговарят на нормите.

„За всеки един автомобил са в табличен вид, като зависят от марката, модела и годината на производство”, обясняват Николай Крушарски от Отдел „Пътна полиция” в СДВР.

Автомобилите са един от основните замърсители на въздуха, но на второ място е отоплението с твърдо гориво, затова и много от мерките са в тази посока.

„Ще предложим на държавата създаването на национални стандарти за горивата за отопление. И предлагаме при подпомагане на енергийно бедните да се предоставят горива с ниски емисии”, заяви столичният кмет Йорданка Фандакова.

„Предвидили сме засилени проверки, те вече текат в крайните квартали, за да видим какво се гори като твърдо гориво”, каза Йоана Христова, зам.-кмет по екологията на София.

„Разбира се, трябва да има по-голям контрол, когато говорим за изгарянето на отпадъци, но самата Столична община залага в плановете си изграждане на инсталация за изгаряне на половината от отпадъците в София”, обясни Борислав Сандов, съпредседател на партия „Зелените”.

И още от мерките – Ще се контролира замърсяването от строителните обекти, ще се развива и веломрежата, проектират се и зони с успокоено движение в центъра, където максимално допустимата скорост на автомобилите ще е 30 км/час.

Повече по темата гледайте във видеото.