Столична община предвижда строги мерки за справяне с проблема

Строги мерки срещу замърсяването на въздуха обмислят в София. Сред тях са въвеждането на стикери за екологичния клас на автомобила.

След поредните данни, че въздухът в София е изключително мръсен, идва ред и на идеите, с които Столична община да се бори с проблема. Едната е свързана със стикери, които да оказват колко еко е автомобилът ни. 

По темата

Така, когато община знае, че ще има повече от допустимото фини прахови частици, движението им ще бъде ограничавано. Ще има и строг контрол на техническите прегледи на автомобилите без катализатори.

Екип на Новините на NOVA реши да провери колко точно замърсяват автомобилите и отиде в пункт за технически прегледи. Там бяха измерени показателите на нов и на по-стар автомобил. Показателите на втория сочат, че той би трябвало да е спрян от движение.

Замърсяването с фини частици идва най-много от дизеловите автомобили. Именно те бяха спрени в столицата на Норвегия за няколко дни. Причината - мръсният въздух. Кметовете на Мадрид, Атина и Париж пък решиха до 10 години изобщо да забранят автомобилите с дизелов двигател и камиони в градовете. Във френската столица въведоха и еко винетки, различни на цвят според замърсяването на автомобилите. Подобна идея имат и от Столична община.

В момента у нас са регистрирани над 4 милиона коли. От тях на възраст между 15 и 20 г. са 1,15 милиона. Тези между 11-15 г. са почти 677 500, а автомобилите, които са регистрирани за първи път преди 6 до 10 г. - почти 353 000. Най-много са превозните средства на възраст над 20 г. - почти 1,8 милиона. Най-малко на брой пък са колите на възраст до 5 години - малко над 155 000.

В дните, в които се очаква да има сериозно замърсяване в столицата, мерките ще са по-строги. Сред другите мерки е система за ранно предупреждение от по-сериозно замърсяване на въздуха. Ще бъдат закупени и електробуси, ще бъдат направени нови велоалеи, трети лъч на метрото и повече станции за електромобилите. Проектът с всички мерки ще бъде представен следващата седмица.