Акцията е на неправителствената организация „Спаси София” и скулпторът Ивайло Христов

София осъмна с противогази. В последните дни замърсяването на въздуха е стигало до 5 пъти над нормата.

За поредна година се оказа, че в София вместо въздухът да става по-чист, той е все по-мръсен. В момента има квартали, в които замърсяванията са 5 пъти над нормалното. 

Причините – използването на твърдо гориво и многото автомобили. Този проблем особено става по-сериозен през зимата. 

По темата

Освен за столичани, проблеми има и например в Пловдив, Видин и Перник. А това пък провокира символичният протест срещу лошия въздух.

СНИМКИ МОЖЕТЕ ДА ВИДИТЕ ТУК

„Дай да се менкаме, че се задушавам”. Това е само един от надписите, с които осъмнаха част от символите на столицата тази сутрин. 

С лозунги „Виждам смог, а не Витоша” и „Върви народе обгазени” започна денят за Алеко Константинов и Кирил и Методий. И от символи на София будителите ни станаха част от нестандартен начин на протест.

„В София почти всеки ден се превишават здравословните норми. Този уикенд имаше стойности над 400μg/m3 и решихме, че е крайно време да предприемем тази акция”, обясни Андрей Зографски от „Спаси София”.

Идеята е на артиста Ивайло Христов.

„Искам да покажа, че на някой му пука, че на някой му е писнало, и да привлека повече внимание към проблема”, заяви Христов пред NOVA.

И тази зима въздухът в София е един от най-мръсните. Жителите на столичните квартали „Павлово” и „Хиподрума” дишат най-мръсния въздух.

А от столичната община залагат на поредния план за действие.

„Да, имаме 48 часа напред прогноза за фините прахови частици. Момента, в който установим такова нарушаване, ние ще можем да предприемем мерки, включително по ограничение на трафика”, заяви заместник-кметът по околната среда на София – Йоанна Христова.

„Опасността идва най-вече от частици с размер под 10  макрометра, които са невидими. Тяхното попадане в белите дробове може да доведе до редица проблеми при хората с белодробни и не само белодробни заболявания”, обясни д-р Васил Шишков от ВМА.

Най-добрият лек, според лекарите, остават разходките на чист въздух.