Негови сътрудници "поддържали връзка с руски разузнавачи"

Нови атаки срещу Доналд Тръмп. След като се наложи да уволни съветника си Майкъл Флин, сега се появи информация, че и други от неговото обкръжение са имали твърде чести контакти с руски представители.  

По темата

Все повече стават въпросите за отношенията между екипа на Доналд Тръмп и Москва.

В понеделник президентът уволни съветника си по националната сигурност Майкъл Флин, след като стана ясно, че през декември той е обсъждал санкциите срещу Москва, които Барак Обама наложи заради руската намеса в американските избори. Това е станало месец преди Тръмп да встъпи в длъжност и е престъпление според американските закони.

Оставката на генерал Флин обаче не е краят на историята. Това е само началото.

Сенатори от двете партии сега искат отговор на въпросите: Какво е знаел президентът и кога го е знаел?

Стана ясно, че правосъдното министерство е предупредило Тръмп и Белия дом преди почти 3 седмици за неправомерните разговори на Флин с руския посланик и че той дори може да бъде жертва на изнудване от Москва, но президентът го уволни чак след като тази информация излезе в медиите. А два дни по-рано отрече да е чувал за това.

Говорителят на Белия дом Шон Спайсър обясни, че президентът имал предвид статията за Флин във „Вашингтон пост”.

Оказа се, че и вицепрезидентът Майк Пенс не е знаел, че Флин го е подвел за съдържанието на разговора и е научил едва когато станало ясно, че вестникът се готви да публикува информацията.

От първата минута президентът беше невероятно решителен в искането си и  настояването от юристите в Белия дом, които да прегледат ситуацията.

Но мнозина питат дали Флин е действал соло когато е обсъждал санкциите с руския посланик или по заповед на Тръмп, който тогава още не беше встъпил в длъжност – и двете престъпление. От Белия дом отричат.