Причина за забавянето е запор на сметките на гръцка фирма-изкупвач

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско излизат на протест заради неизплатени пари за миналогодишната реколта. Причина за забавянето е запор на сметките на гръцка фирма-изкупвач, която дължи на земеделците общо милион и двеста хиляди лева. 

По темата

Кризата с неизплатение тютюн удря над 200 семейства в гоцеделчевско. Тютюнът е поминък за хората от Хаджидимово, Сатовча и Гърмен. А вече повече от 3 месеца след предаването на реколтата пари по сметките им няма. Има отчаяние.

Причина за драстичното забавяне на парите са финансови проблеми на една от гръцките изкупвачески фирми,заради което сметките й са запорирани. Така напрактика дружетсвото е изплатило само половината от дължимото, другата половина, около милион и 200 хиляди чакат да поемат по сметките на хората. А хората се готвят за протести.

Заради некоректно отношение от страна на фирмите, повечето хора в региона са на път да се откажат от отглеждането на тютн. Други,пък продължават да го работят, но в Гърция. Като Таня. 

Обещанието на гръцката фирма е да изплати парите на хората до края на май. А те от своя страна приканват държавата ни да им окаже съдействие,ако това не се случи. 

Репортер: Екатерина Николова