МВР са в процес на взимане на адекватни мерки, заяви Стефан Янев

„Информацията, която имам към момента е, че не е започнало голямото пазаруване на гласове. Това е тема на МВР. Те са в подготовка и процес на взимане на адекватни мерки”. Това заяви в предаването „Здравей, България” вицепремиерът и военен министър Стефан Янев, който ще организира и наблюдава изборния процес.  

По темата

„Организацията на изборите е важна задача. Мерките, които се взимат, са в тази посока. Заели сме се с процеса. В координация сме както с Централната избирателна комисия, така и с всички структури и хора, които имат отговорност по организацията”, заяви още Янев.

Попитан за смяната на областни управители и смяната на главния секретар на МВР Георги Костов, Стефан Янев заяви, че категорично не стои зад тези решения.

„Това е дело на кабинета като колективен орган за управление”, заяви Янев. „Основната ни задача е да имаме честни и независими избори”.

Що се отнася до машинното гласуване и притесненията, че то може да се провали, военният министър заяви, че дори и да не се случи, това няма да е причина да се каже, че изборите са опорочени.  

„Ако няма машинно гласуване, нормалното гласуване с хартиени бюлетини дава достатъчно възможност да се изпълни предписанието на Конституцията за равни права при гласуване”, заяви Янев.

Попитан за отстраняването на Георги Костов, вицепремиерът заяви, че мотивацията, която е дадена за отстраняването му, е била достатъчно обективна.

„Използвал е влияние по отношение на назначения и кадруване в системата на МВР”, заяви Янев. 

Относно отношенията си с президента Румен Радев Стефан Янев потвърди, че се познават и са служили заедно.

„Кой на кого е приятел – едва ли е толкова важно”, заяви Янев.

Той отхвърли връзка между проверките във военното министерство, изводите от ревизията и конфликтът на бившия военен министър Николай Ненчев с президента Румен Радев.

„Никой не им е казал как да проверяват, колко дълбоко да стигнат в проверката. Няма как да стане, няма начини. Няма информация някой да им е оказал влияние”, заяви Янев.  

За дискусията около НАТО, той коментира, че има теми, които трябва да се дискутират внимателно. 

Повече гледайте във видеото.