Правилното съхранение на картините изисква специални условия

Картините в Българския Лувър - в риск. За това сигнализира художникът Недко Солаков. Според него - повреда в климатицити е на път да разруши десетки ценни платна.

Тайната вечеря – тази картина е рисувана преди близо 500 години. Днес неин дом е галерията Квадрат 500. Причината за тревогата станаха тези облепвания, които се появиха по редица от платната, тук, в Българския Лувър. В риск ли са картините?

По темата

„Като болка в сърцето” – така художникът Недко Солаков описва емоциите си от видяното в Квадрат 500.

„Едва снощи разбрах и видях с очите си трагедията в Квадрат 500 - естествено продължение на несанкционираното пипане с голи височайши ръце”, разказа художникът Недко Солаков.

Художникът реши да излее възмущението си във Facebook, но не и пред камерата ни. Директорът на галерията прие поканата ни за разговор. Под погледа на лицата от картините – покрити с лепенки.

Проблемът не е в облепванията, разказва ни Слава Иванова – а в това, което ги е наложило. Те са аварийна мярка, в противен случай – живописният слой може и да падне. Заплахата е резултат от едноседмична повреда на климатиците и последвал едноседмичен ремонт. В най-студените дни на януари.

„В момента вече няма риск за картините. Със сигурност има допълнителни напуквания. Със сигурност има и допълнителни олющвания на живописен слой”, коментира Слава Иванова, директор на „Квадрат 500”.

Правилното съхранение на картините изисква специални условия – температура между 18 и 20 градуса и влажност на въздуха - между 45-55%. А това поставя в риск десетки произведения на западноевропейското изкуство, създадени между 15-ти и 19-ти век.

И всичко това можеше да се размине, ако галерията разполагаше с помещения, в които да премести платната при подобни аварийни ситуации. Те обаче все още се ремонтират, защото Българският Лувър отваря врати много преди работата по него да е завършена.

Днес климатиците вече работят, а влажността на въздуха се поддържа от специални овлажнители. Дали травмите по платната са необратими – това тепърва ще изяснява екип от реставратори, който ще работи, за да ги спаси.