Вижте къде ще поскъпне обучението

Университетите – на лов за студенти. Висшите училища използват различни тактики, за да напълнят залите си. Но не за сметка на по-ниски такси, а напротив.

По темата

Едва ли можем да го наречем драстичен скок, но е интересно, че повечето университети предприемат тази стъпка, а реално кандидат-студентите намаляват.

Техническият университет вдига таксите за бакалавърските специалности с 50 лв. – от 650 на 700 лева на година. Това ще важи и за новоприетите и за тези, които вече са записани.

От Софийския университет вече казаха, че годишните такси за държавна поръчка скачат с до 80 лв., но само за новоприетите кандидат-висшисти.

УНСС няма да променят тарифите за следващата учебна година.

По-високи такси обаче ще има в Югозападния университет в Благоевград - увеличението ще е с между 40 и 100 лв. За различните специалности.

В битката за студенти, някои университети правят изнесени предварителни изпити в гимназиите, други залагат на национални състезания. А вече има и изпити, в удобно за кандидата време. Като на пример в Шуменския университет, където обявиха всеки ден за ден с приемен изпит. Вратите на учебното заведение са отворени постоянно, в работно време и всеки може да отиде без предварителна заявка.

Повече гледайте във видео