В Япония изкуството чрез изрязване е известно като мукимоно

Японски художник създава шедьоври от плодове и зеленчуци чрез карвинг изкуството. Той ежедневно качва снимки на красивите форми, които създава върху храната, в профила си в Instagram.

ВИЖТЕ НЯКОИ ОТ ШЕДЬОВРИТЕ МУ В ГАЛЕРИЯТА НИ

В Япония изкуството за оформяне на плодове и зеленчуци чрез изрязване е известно като мукимоно. Според една от книгите произходът на мукимоно е от времената, когато храната се е сервирала в негледжосани глинени съдове, покривани с листо, преди да бъде поставена храната.

Изкуството става популярно в Япония през XVI век и скоро след това се разпространява и в Тайланд. Вече се е превърнал във важен кулинарен ритуал и в двете страни.

Карвингът (резба, гравиране) е древно изкуство за придаване на разнообразен и привлекателен вид на храната. Произлиза от Азия. Произходът му е спорен - мнозина смятат, че идва от Тайланд преди около 700 години, докато други считат, че произхожда от Китай, от времето на династиите Тан (618-906) и Сун (960-1279).

У нас карвингът става все по-разпространен, но все още хората, които го практикуват, се броят на пръсти. За разлика от България, в чужбина редовно се провеждат подобни конкурси, където се гравират всевъзможни хранителни продукти. Най-разпространен остава карвингът върху плодове и зеленчуци. Могат да бъдат резбовани всевъзможни изображения върху всички твърди плодове, зеленчуци и кореноплодни - авокадо, манго, целина, картофи, алабаш и други.