Такава стъпка би повишила безработицата, смята икономист

Ако минималната работна заплата у нас стане твърде висока, това може да увеличи нивото на безработицата, защото някои предприятия ще фалират. Това заяви за "Събуди се" икономистът Лъчезар Богданов. 

По темата

Той коментира предложението на министри от седем държави-членки на Европейския съюз, които по-рано се обявиха за въвеждане на минимална европейска заплата във всички страни-членки.

Минималната работна заплата в България е 460 лв, което се равнява на малко повече от 235 евро. И изглежда наистина примамливо на пръв поглед да я изравним или поне – доближим с тази във Франция от 1480 евро. Или с тази в Германия, която също е близо до 1500 евро на месец. Дори в съседна Гърция минималноти месечно възнаграждение е повече от два пъти по-високо от това у нас – ако го пресметнем в лева – то възлиза на 1360лв. Най-близо сме до Румъния, в която минималната заплата се равнява на 321 евро.

Как минималното възнаграждение може да бъде изравнено в 28-те страни-членки на съюза? Полезно ли ще е това за европейската икономика? Гледайте отговорите във видеото.