Вербалната агресия нанася по-големи травми от физическата, казват психолозите

Пореден сигнал за агресия в училище. Този път вербална. Запис разкрива, как учителка крещи и обижда учениците си по време на час. Достоверен ли е записът?

В описанието към аудиозаписа се твърди, че е направен тук, в училището в село Владая, в часовете на подготвителната група с децата на възраст 5-6 години. Чува се как учителка многократно повишава тон на учениците, нарича ги "лигльовци" и не ги пуска до тоалетната, въпреки молбите им.

По темата

Чувайки записа, Веселина веднага разпознава гласа на детето си и този на учителката му - Ана Димитрова. Съвпадат и всички имена на съучениците, споменати вътре.

„Беше ми трудно, но го изслушах целия. Няколко пъти. Крещи се по всичките деца, не само по моето. Шокът беше шок, но аз бях запозната с много неща”, разказва Веселина Христова.

Михаил често се оплаквал, че в групата му се крещи, дори понякога отказвал сутрин да се приготвя за училище.

„Всеки обед ходи да го взима баба му. При нас е закон след като детето е взето да се чуем с него и да го питаме как мина деня му, случило ли се е нещо. И аз го питам: "Мише, как мина" и той: "Добре". Затваря детето телефона и се обръща към баба си и й казва: "Бабо, излъгах мама. Не исках да я тревожа. Госпожата пак вика срещу мен", разказва Веселина Христова.

В телефонен разговор, посочената от родителите учителка отказа да потвърди или отрече автентичността на записа.

Директорът на училището заяви, че досега нито един родител не е подавал сигнал срещу методите на възпитание на учителката.

„Това, че повишава тон на дете не мисля, че е някакъв проблем, защото вкъщи дори ние си повишаваме тон на децата. Пресилено е малко според мен. Подала съм сигнал. Сигнализирали сме прокуратура и ГДБОП и ще се уточни дали този запис е манипулиран или не”, обяснява Зорница Славкова, директор на 86 ОУ „Св. Кирил и Методий”.

Вербалната агресия нанася по-големи травми от физическата, категорични са психолозите.

„Агресията към детето винаги след това се проявява по определен начин. Като агресия от него към другите или агресия към себе си, което пък е още по-страшно, защото така децата развиват комплекси”, обяснява психологът Иван Игов.

„Не искам моето дете да бъде превърнато в лошо и агресивно дете”, категорична е Веселина Христова.

Затова и Веселина е решена да търси друго училище за сина си.  Образователното министерство проверява случая.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.