Страната ни е на 4-то място в света по смъртност заради замърсен въздух

Европа осъди България заради мръсния въздух. Страната ни е на четвърто място в света по смъртност заради замърсен въздух.

По темата

Измерванията показват, че българите в цялата страна дишат въздух, който е вреден за здравето, а това има и  значителни икономически последици.

Съдът в Люксембург е категоричен, че седем години - между 2007-а и 2014-та година постоянно са превишавани както годишните, така и дневните допустими норми за концентрации на фини прахови частици. Освен това Европейската агенция за околна среда е изчислила, че около 15 хиляди случая на преждевременна смърт само през 2013-а година се дължат именно на концентрации на замърсители във въздуха.

А въздухът е мръсен в почти цялата страна - София, Пловдив, Северна, Югозападна и Югоизточна България.

Пролетните месеци имаме възможност да си отдъхнем - че въздухът, който дишаме, не е прекалено мръсен.

Трафикът обаче далече не е единственият замърсител. Дежурен виновник за мръсния въздух са и мръсните улици, индустрията, а през студените месеци и отоплението на твърдо гориво, и мъглата.

Резултатът от живота в мръсен въздух е преждевременна смърт за хиляди хора в България.

От Министерството на околната среда и водите посочват, че основните причини за наднормените нива на фини прахови частици е фактът, че населението използва твърди горива за отопление и стари автомобили. 

Министерството подчертава, че общините не са достатъчно активни при търсенето и прилагането на подходящи мерки.

Оттук нататък държавата започнва активни разговори с Европейската комисия, за да измислят как да се поправим. Ако и тогава няма резултат, тогава вече Европа ще ни санкционира. Според експерти наказанията започват от десетки хиляди евро на ден и може и да надминат 100 хиляди евро на ден - глоба за мръсен въздух.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.