Тема на разговор ще бъде предстоящото българско председателство на ЕС

ГЕРБ отправи покана за среща на Движението за права и свободи. Тема на разговор ще бъде предстоящото българско председателство на ЕС, което трябва да стартира на 1 януари 2018 г. 

"Бяхте достоен опонент по време на предизборната кампания.Отчитайки заявената от Вас позиция, че ДПС ще бъде опозиция в 44-тото Народно събрание, убеден съм, че националните интереси на България се нуждаят от консенсус и надпартийност. В предизборната кампания бяха очертани серия от въпроси, засягащи предизвикателствата, пред които е изправена страната ни – напрежението в Югоизточна Европа и Близкия Изток, мигрантският натиск, Brexit, Европа на скорости и предстоящото на България председателство на Съвета на Европа. Това са теми, които заслужават сериозен дебат и обща национална позиция. Моля, приемете поканата ми за работна среща на 12 април 2017 г., сряда, от 11:00 часа в сградата на Народното събрание", се казва в писмото на ГЕРБ към ДПС. 

По темата

Ден преди това, от ГЕРБ ще проведат среща с БСП на същата тема. 

Припомняме, че след 9 месеца страната ни ще поеме прдеседателството на Евросъюза. 150 млн. лева ще струват подготовката, ремонтите и събитията у нас. За 6 месеца в България ще дойдат 18 000 души, като при най-големите срещи броят на делегациите ще достига до 1000. 

Ще е нужна сериозна логистика. Тя включва 150 доброволци, които ще ориентират гостите за събитията. Вероятно това ще са стажант-аташета на външно министерство и студенти, подбрани от университетите. 600 автобуса ще возят делегатите от хотелите до конферентните зали. 

Преводите на срещите ще осигуряват преводачи от Брюксел, командировани у нас. 90 експерти от родните министерства ще бъдат изпратени в европейската столица, за да помагат в подготовката на председателството. Част от тях вече са там. 

Обратното броене до началото на българското председателство вече тече. За оставащите 9 месеца държавата трябва да осигури инфраструктурата, логистиката, доброволците, местата за настаняване и приоритетите в програмата. Ударните ремонти предвиждат пряка пътна връзка между Терминал 2 на Летище София и бул. „Брюксел”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.