Гледайте предаването тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA

Екипът приключенци на туристическото предаване "Без багаж"  тази неделя по DIEMA ще отведе зрителите из екзотичния свят на пазарите и кухнята на Камбоджа. Пазарите в Камбожда изобилстват от пресни плодове и зеленчуци. Но едни от най-търсените деликатеси са пържените насекоми. Местните обожават да хрупат тарантули, хлебарки и скакалци. Не е ясно как е започнала тази практика, но се предполага, че населението е започнало да яде паяци от отчаяние през годините на управление на Червените кхмери, когато храната е била в недостиг. 

Снимки от разходката из камбоджанските пазари може да видите ТУК

Тарантулите се пържат със захар и сол; смачкан чесън и подправки, докато краката са почти напълно изпържени,  от което следва, че съдържанието на корема няма да е толкова течно. Краката съдържат малко плът, докато главата и тялото са по-сочни. Размерите на тарантулите варират в зависимост от вида от 2.5 до 10 сантиметра.

Яденето на насекоми в Югоизточна Азия не е нищо ново. Днес те са евтин и изобилен източник на протеини , аминокиселини и микроелементи, особено за над 80% от камбоджанските деца, които страдат от някаква форма на недохранване. Не случайно ги наричат "шестокракия добитък".

Насекомите са прекрасна алтернатива на месото. Имат високо съдържание на протеин, ниско на мазнини и са по-ефективни от бозайниците.  Нужни са 10 кг храна за отглеждането на 6 до 8 кг насекоми, вместо само на 1 кг говеждо. Насекомите произвеждат и по-малко парникови газове, а храненето с тях не може да предаде болести на хората. 

Около 500 вида насекоми се ядат в Мексико, 250 в Африка, 180 в Китай и други части на Азия. Те често са смятани за деликатес. Над 1200 вида насекоми са ядливи, включително стършели, комари и термити. 

Ще обядват ли тарантули пътешествениците от екипа на “Без багаж“? Не пропускайте новия епизод тази неделя от 13.00 ч. по DIEMA.

Всички епизоди на туристическото предаване можете да гледате в официалния му канал във Vbox7.com.