За нарушението беше сигнализирано в репортаж на „Господари на ефира”

Експерти от Здравната каса и Изпълнителната агенция „Медицински одит” ще проверяват частна бургаска болница заради фиктивна операция. Нарушението беше разкрито от екип на „Господари на ефира”.

По темата

Пациентка сигнализира, че в епикризата й пишело, че е претърпяла хирургическа интервенция, а всъщност й била направена само пункция на коляното.

В разгара на скандала беше уволнен заместник-здравният министър д-р Стоил Апостолов. Той се прости с поста си само ден, след като го получи. Причината – именно той е управлявал болницата, когато е направено нарушението.

В ефира на „Здравей, България” наследникът му д-р Заприн Пепелов заяви, че вече има наказан за допуснатата грешка. Уволнена е служителката, сбъркала при преписването на оперативния протокол.

Версията за техническа грешка поддържа и заместникът на Пепелов д-р Христо Добрев. Той твърди, че „няма неверни данни в историята на заболяването на пациентката”.„Освен това всичко се е случило през ноември, но тя не е подавала сигнал за извършена нередност досега”, каза още Добрев.

Болницата все още не е получила пари от НЗОК за фиктивната операция, тъй като тя била една от надлимитните.

Екип на Здравната каса тепърва ще установява дали наистина става дума за неволна грешка или за системна практика. Междувременно, новият здравен министър проф. Николай Петров вече обмисля как да реши проблема с източването на средства от касата.

Явно е, че няма да стане с дебнене и с мерки, които пречат на работата. Това може да става в малки болници, в които има капацитет, но няма голям наплив на пациенти”, коментира министърът.

Здравният министър обещава нови правила и проверки в цялата система – държавни, общински и частни болници.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортер: Цеца Алексова

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.