Кога една династия може да промени името си?

Кралските особи винаги са били енигма за обикновените хора. Едно от нещата, които ги отличава от „простосмъртните”, е това, че те не използват фамилни имена - също като Шер, Мадона и Принс…

Но извън кръга на шегата – до началото на 20-и век, британските владетели изобщо не са имали фамилия. Кралете и принцесите се назовавали с имената на местността, която управляват.

КАК Е ИЗГЛЕЖДАЛА КРАЛИЦА ЕЛИЗАБЕТ ВТОРА ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 50 ГОДИНИ?

На уебстраницата на британското кралско семейство е поместено следното обяснение:

„Имената на династиите се променят, когато линията на наследство се прекъсвала и друг член на семейството (не прекият наследник) поемал властта (например: Хенри IV и Ланкастърите, Хенри VII и Тюдорите). Другият вариант е, когато наследството се предавало по женска линия на различна династия (пример: Джемйс I и Стюартите).

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ПРИНЦЕСА КЕЙТ, КОЯТО ЕДИН ДЕН МОЖЕ ДА СТАНЕ КРАЛИЦА

Но благодарение на крал Джордж V това се променя през 1917 г., когато той решава, че семейството му и всичките му потомци ще имат фамилията Уиндзор. През 1960 г. кралицата и херцогът на Единбург искали да различат собствените си потомци от останалата част от кралското семейство, така че било решено те да се наричат Маунтбатън-Уиндзор.

И ОЩЕ СНИМКИ НА КЕЙТ

По-нататък на сайта се обяснява:

„Освен ако Принцът на Уелс избере да промени настоящите правила, когато стане крал, той ще продължи да се назовава Уиндзор, а неговите внуци ще използват фамилията Маунтбатън-Уиндзор".

ДАМИТЕ НА СЪРЦЕТО НА ПРИНЦ ХАРИ

Редактор: Гергана Тенева

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.