13 000 квестори и 4 000 камери дебнат за преписвачи на втората задължителна матура

50 000 зрелостници на задължителна матура. Вторият зрелостен изпит е върху предмет по избор.

Мерките за сигурност отново са драконовски. 13 000 квестори и 4 000 камери дебнат за преписвачи. Предвидено е общо 50 представители на образователното министерство и регионалните управления да наблюдават изпитния ден в реално време. Те могат и да сменят училищата и залите, които наблюдават.

На първата матура - тази по български език - те дадоха резултат. Само 11 работи в цялата страна бяха анулирани. А различни ли са изпитните правила?

И втората матура се проведе по новия начин, а именно - на отделни модули. Броят и продължителността им обаче са различни в зависимост от предмета, който са избрали учениците. Както при матурата по български език и литература и сега дванайсетокласниците нямаха право да напускат стаята докато тече съответния модул, а само след приключването му и преди следващия. 

По темата

Най-предпочитана се оказа матурата по биология, на второ място е английския език, а челната тройка се допълва от географията.

Минути преди 7 часа, в просветното министерство беше изтеглен изпитния вариант на теста за всички 13 учебни предмета.

Минути преди 8 часа, столичното 133-то училище отвори врати за учениците, избрали да се явят на матура по немски език.

„5 години уча немски и беше най-логичният избор за мен”, казва Диляна.

Особено когато виждаш бъдещето си зад граница.

„Ще кандидатствам в Германия”, категорична е Катерина.

„Ще се върнем, просто ще вземем всичко най-добро от там”, казва Пламена.

Взети са мерки срещу преписвачите. Техниката обаче не винаги е гарант за сигурност.

„Камерите са всеки момент изтръпване - на предния изпит спря интернета за малко. Дано не се случи и днес”, заяви Даниела Борисова, директор на 133-то СУ „А. С. Пушкин”.

Мерките стресират повече тези, които не преписват, категорична е Кати. Казва го от опита си от първата матура по български език и литература.

„При мен си помислиха, че преписвам и ме накараха да стана и ми взеха сигурно 10 минути от времето за писане. Дойдоха при мен и ми казаха: "Имаш ли нещо под панталонките? Сигурна ли си? Я стани!". Оглеждаха ме, ровиха, нищо не разбрах”, оплака се Кати.

„Работата по модули за определено време е нещо, което се прилага и в международни изпити, не сме го измислили ние. Надяваме се да намерим оптималния начин, по който зрелостниците да са спокойни”, разказа Албена Михайлова, главен секретар на Министерството на образованието и науката.

За да е спокойна внучката, се е погрижила и баба Дора. С изпитани във времето съвети. 

„Да го прочете два пъти, три пъти и тогава да почва. Да не бърза, защото сложиш ли вече знака, до тук си. Нямаш право да изтриваш”, казва баба Дора.

Точно в 8 дворът вече беше празен. И матурата стартира.

На изпит днес са и седмокласниците. За тях беше изтеглен вариант 3. Изпитът започва в 10.00 часа. 

Изпитът им се състои от два модула, първият в рамките на 60 минути, а по втория работят в рамките на 90 мин.

Първият модул обхваща 20 задачи, от които 16 са от затворен тип, т.е. с избираем отговор. Вторият модул се състои от 4 задачи.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.