Те ще могат да направят това след 135 календарни дни от излизането си в майчинство

От 1 юни влизат в сила промените в Кодекса на труда, които въвеждат нови видове отпуски и обезщетения. 

По темата

Майките ще могат да получават парично обезщетение в размер на 50% от обезщетението за бременност и раждане, ако са решили да се върнат по-рано на работа и да не ползват изцяло полагащия им се отпуск.

Те ще могат да направят това след 135 календарни дни от излизането си в майчинство, като за да се възползват от правото си на обезщетение, децата не трябва да посещават детско заведение на държавна издръжка.

Другите условия са децата да не се отглеждат от семейство на роднини, близки или от приемно семейство, както и да не се отглеждат по програми за подкрепа на майчинството.

От 1 юни право на парично обезщетение за период от 15 календарни дни имат и бащите на деца до 5-годишна възраст. От същата дата право на парично обезщетение след навършване на 6-месечна възраст на детето за остатъка до навършване на една годинка, освен бащата, вече има и един от родителите на майката, когато бащата е неизвестен; един от родителите на майката или на бащата, когато бащата е починал; или един от родителите на самотната осиновителка.

При смърт или тежко заболяване на майката, което я възпрепятства да гледа детето, паричното обезщетение за бременност и раждане, за отглеждане на малко дете или при осиновяване на дете от 2 до 5-годишна възраст се изплаща на лицето, което поема грижите за него.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.