Това е една от мерките, които целят да реформират политическия елит на страната

По темата

Френското правителство обяви плановете си да забрани на депутатите да наемат като свои помощници членове на семействата си. Това е само една от мерките, чиято цел е да реформира политическия елит на страната, разтърсен от скандали по време на предизборната президентска кампания тази година, информира "Франс прес", цитирана от БГНЕС. 

Правосъдният министър Франсоа Байру заяви, че с това правителството се надява да възстанови доверието в политиците, което получи сериозен удар от разследването срещу бившия премиер Франсоа Фийон, обвиняван, че е наел фиктивно като асистентка съпругата си Пенелъпи. 

Скандалът коства на Фийон победата на президентските избори, на които се беше кандидатирал от партията „Републиканците“. В разгара на предизборната кампания френският в. „Канар анше“ съобщи, че Пенелъпи дълги години се е водила парламентарен помощник и е получавала заплата, въпреки че реално не е работила. 

Във връзка с публикациите прокуратурата започна предварително разследване по текст от наказателния кодекс „създаване на фиктивно работно място”. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.