Това може да се каже и за голяма част от столиците и страните в Европа, допълни президентът

„Лондон за мен беше един от символите на етническа и религиозна толерантност, сега е фронтови град. Това може да се каже и за голяма част от столиците и страните в Европа”. Това коментира в студиото на „Здравей, България” президентът Георги Първанов.

По темата

„Някой трябва да отговори на въпроса: „Защо се стигна дотук?”. „Защо се удря Великобритания, Лондон?” „Кой започна всичко това?” „Защо беше тази авантюра в Ирак?”. Оттам тръгнаха нещата, както по-късно призна и Тони Блеър. Вместо тероризмът да се овладее на място, се създадоха много терористични фронтове във всички посоки”, коментира Първанов.

Според него нещата са тръгнали „от безумните военни авантюри в арабския свят”.

„Разбира се, трябва да видим и социалните корени на всичко това – тези хора са лишени от цели, от идеи за съдържателен живот. И затова търсят начин да реализират себе си чрез подобна крайна мярка”, коментира Първанов. 

Той коментира и решенията на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Радев, който се проведе миналата седмица.

„Този съвет излъчи спокойствие, той беше кротък съвет. В този смисъл знакът е добър. Има едно място, където могат да си говорят нормално. Но не смятам, че можем да бъдем въодушевени от становищата на този КСНС”, заяви Първанов. По думите му идеите, които са приети, са „ялови в немалка част от тях”.

„Вероятно ще преразгледаме стратегията за национална сигурност. Знам по-добре от мнозина какво трябва да се промени”, заяви Първанов.

„Приемаме бюджетна рамка за развитието на отбраната до 2024 година. Дотогава ще се случат толкова много неща. Рамката е 2% от БВП. Преди 10-ина години беше 2,46 от БВП – два пъти повече от сега. Но това не решава проблемите. Нужен е по-строг контрол за изразходването им. Много е важно къде ги насочваме. Не може всичко да ти е приоритет, това е слабост на ГЕРБ. Виждал съм по сто приоритета в техните управленски програми. Когато имаш толкова приоритети, значи нямаш приоритет”, заяви Първанов.

Що се отнася до разсекретяването на стенограмата за КТБ, Първанов коментира, че интересът е висок и няма как да не бъде показана, но това не трябва да се превръща в практика. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.