Постепенно се появяват и имената на жертвите

Вече е ясна самоличността на тримата нападатели, които убиха 7 души и раниха 48 в Лондон в събота вечер. Антитерористичната операция в британската столица продължава. Извършени са нови арести и нови обиски.

Полицията отказва да назове имената на тримата извършители на атентата, защото все още тече разследване. Постепенно обаче се появяват имената на жертвите. Първото име, което споменават от полицията, е на канадката Кристи Арчибалд.

24 часа след нападението районът на „Бороу Маркет”, където трима мъже заклаха невинни хора, остава почти празен. Заведенията в околността не работят, но цветята и полицейските ленти напомнят за случилото се. Дори чашите, от които хората са пили, остават непокътнати. Туристите и малкото местни наблюдават мълчаливо.

По темата

Часове след терора съпричастност  към трагедията на мнозина демонстрират и от мюсюлманската общност в Лондон, които сами търсят медиите, за да говорят за случилото се.

„Мисля, че съществува истински страх от тези атаки, защото те шокираха всички. Всички скърбим за жертвите от атаките в събота. Защото всяка кола, която се появи в района с хора, може да е ново потенциално оръжие за нападение”, коментира Мустафа Филд.

Усман Хан, който също като кмета на Лондон е от пакистански произход и е израснал в Северен Лондон казва,че мюсюлманските общности във Великобритания предприемат действия, за да покажат, че са срещу тероризма.

„Ние ще организираме молитва в нашата джамия. И насърчаваме младите да дарят заработката си за един час за фондовете в полза на жетвите и техните семейства. Ще даряваме кръв на нуждаещите се и ще посещаваме възрастните семейства”, заяви Усман Хан.

Българите в Лондон смятат, че трагедии като тази вероятно ще сплотят британското общество. И едва ли ще променят начина, по който британците възприемат своите сънародници от другите етноси.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.