В събота седем души загинаха, а десетки бяха ранени при нова атака в сърцето на британската столица

Два дни след поредния кървав атентат във Великобритания, Лондон се опитва да се върне към нормалния ритъм на живот. Станциите на метрото до „Лондон бридж” вече са отворени.

СНИМКИ ОТ ТЕРОРА В ЛОНДОН ВИЖТЕ ТУК

По темата

В събота вечерта седем души загинаха, а десетки бяха ранени при нова атака в сърцето на британската столица, след като микробус се вряза в пешеходци на „Лондон Бридж” с 80 км в час. След това превозното средство продължило към пазара „Бороу маркет“, където пътуващите в него нападнали минувачите с нож. Нападателите са трима. Те са застреляни от полицията.

Броени секунди спасяват българката Мария Котарова, сестрите й и техните приятели, които в събота вечерта са близо до центъра на атаката на „Лондон Бридж”.

„Видяхме вана, който криволичеше и се удряше първо от лявата страна, после - в дясната. Видяхме как се удари пред един пъб, където хората се бяха събрали. Една двойка падна. Чуваха се писъци, няколко жени тичаха и плачеха. Тогава осъзнах, че нещо става. Видях как терориста излиза от вана. В първия момент ми се стори, че е автомат, но казаха, че е мачете. Беше с много злобна физиономия и побягнахме. Успяхме да хванем последното метро преди да го затворят”, разказа Мария Котарова.  

„Бях на 200 метра от случилото се”, разказва Йордан Стайков, друг българин, който живее в Лондон. Той не разбрал какво се случва, но не можал да се качи на метрото, тъй като вече било затворено. Разбрал какво се случва от медиите през телефона си.

„В сайта на полицията и в Twitter излезе съобщение, като лозунг: „Бягай, скрий се и кажи”. Отдолу беше пояснено, че трябва да се скрием на безопасно място, да си изключим телефоните, да не вдигаме шум и да не се противопоставяме на терористите”, разказва Йордан Стайков. 

Репортери: Ина Гълъбова, Николай Барулов

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.