При вота бюлетина пуснаха над 2000 от общо 3684 души с право на глас

93% от хората в община Трън не желаят златодобивната мина, показват резултатите от паралелното преброяване на Инициативния комитет срещу добива за метали.

По темата

С избирателна активност от близо 59% - далеч над необходимите 40, резултатите от референдума стават задължителни.

При вчерашния вот в Трън бюлетина пуснаха над 2000 от общо 3684 души с право на глас. Особено активни бяха в селата в региона, където активността на места гони 70%.

Основен мотив на противниците на златодобива е опасността от разрушаване на живописната природа. Техните опоненти пък смятат, че мината ще подпомогне икономическото развитие на общината.

Според инвеститора зад категоричния вот стоят манипулации, а от това губела цялата община, която от туризъм печели едва около 1000 лева годишно.

Рядко се вижда толкова категоричен глас. И занапред ще има все повече такива местни референдуми с все по-категоричен глас”, коментира в ефира на „Здравей, България” политологът и наблюдател на допитването в Трън Евгений Дайнов.

"Приветствам гражданите на Oбщина Трън, които показаха, че местната демокрация в България може да функционира успешно. Референдумът е пример за това как отговорни български граждани се самоорганизират, за да защитят правата си и да се произнесат по проблем, не само от местно, но и от национално значение. Вотът на хората в Трън утвърждава здравето и чистотата на природата като основни ценности на нашето общество, в което интересите на гражданите трябва да са приоритет", коментира по темата президентът Румен Радев.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.