Предложението за изборни промени влиза в пленарната зала в четвъртък

Парламентарната комисия по правни въпроси прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. 

По темата

Идеята на ГЕРБ е системата за избор за народни представители да стане мажоритарна. Промените в Изборния кодекс предвиждат да бъдат създадени 240 едномандатни избирателни района, а гласуването да става в два тура. Предложението на ГЕРБ е президентът да направи районирането. 

Мотив за промяната са резултатите от проведения на 6 ноември 2016 година референдум, в който около 2,5 милиона българи гласуваха за въвеждане на мажоритарна система. От ГЕРБ са на мнение, че предимството на мажоритарната система е нейната разбираемост, а кандидатите за депутати са по-тясно свързани с проблемите на избирателите.

ДПС обявиха, че са склонни да подкрепят промените. Така гласовете в подкрепа на предложението на ГЕРБ стават общо 120, а ако един депутат от другите парламентарни групи ги подкрепи, това означава, че новата мажоритарна система ще влезе в действие, след като бъде гласувана в пленарната зала в четвъртък. 

БСП и "Обединените патриоти" се обявиха срещу тези промени с аргумента, че по този начин в парламента ще бъдат представени само две или три партии. Техните гласове обаче не са достатъчни промените да бъдат отхвърлени. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.