Нападателите са имали за цел емблематичната Голяма джамия

Саудитските власти обявиха, че са предотвратили терористична атака срещу Голямата джамия в Мека, предадоха Ройтерс и Франс прес, като се позоваха на министерството на вътрешните работи.

Този храм е най-святото място за последователите на исляма, отбелязва АФП. Нападението било планирано за вчера, когато десетки хиляди вярващи се били събрали в Голямата джамия - броени дни преди края на свещения за мюсюлманите месец Рамазан.

Човек, който трябвало да извърши самоубийствен атентат в джамията, се самовзривил, когато саудитските сили за сигурност обкръжили близка триетажна сграда, където той се бил барикадирал, съобщи говорител на вътрешното министерство, цитиран от Франс прес. 
11 човека, сред които петима полицаи, били ранени при срутването на зданието.

Нападателят камикадзе бил част от терористична група, базирана в два квартала на Мека и в Джеда, икономическата столица на кралството. Петима нейни членове, сред които една жена, били задържани от саудитските власти.

Цитираният говорител на саудитското вътрешно министерство обърна внимание, че "терористичната група" е била взела на мушка "най-святото място" за мюсюлманите. Тя е изпълнявала "планове, ръководени от чужбина с цел да се навреди на сигурността и стабилността" на кралството, подчерта той.

Говорителят не посочи поръчители на осуетения атентат или държава, която да го е вдъхновила, отбелязва АФП.

Ако бе осъществена, това щеше да е втората атака срещу мюсюлманска светиня в Саудитска Арабия за по-малко от една година. Четирима охранители на Джамията на Пророка загинаха при самоубийствен атентат край второто най-свято място за последователите на исляма през юли 2016 г. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.