Бетонът е излят до неолитното селище, но е разрушена периферията на могилата

Парична глоба за инвеститора, започнал строеж на археологическа могила в Пловдив. Оказа се обаче, че бетонът е излят до неолитното селище, а не върху него. Въпреки това е разрушена периферията на могилата.

Прокуратурата също се намеси по скандалния казус и започва проверка. Строителният обект е временно спрян. Според археолозите няма ценни артефакти, които са погубени. Проверката на Инспектората за опазване на културното наследство ще даде окончателното си заключение утре.

По темата

Могилата Яса тепе, която разкрива първите данни от историята на Пловдив е останала в страни от разкопките. Това показва проверката на местната власт.

„Строителният обект попада извън археологическия обект.  Така че ние сами по себе си нямаме никакво правно основание да реагираме по никакъв начин”, заяви пловдивският кмет Иван Тотев.

От Инспектората към Министерство на културата проучват документацията на фирмата-инвеститор. Оказва се, че всички разрешителни са изрядни.

„Тоест не можем да търсим някой виновен и влизаме в другата хипотеза, където, според Закона за културното наследство, е казано, че когато при изкопни работи се открият археологически находки, собственикът е длъжен  да информира кмета, музея, да спре работа и да се предприемат съответните мерки”, заяви Костадин Кисьов, директор на Археологическия музей в Пловдив.

За това инвеститорът ще бъде санкциониран от 5 до 10 хиляди лева.

„Нищо не сме открили. Какво да открием? Само пръст. Това е. Постоянно на обекта има хора- бригадир, пет-шест работници, които могат също да потвърдят. Пълно е с хора там, не е нещо, което можеш да го скриеш”, заяви инвеститорът Захари Тошев.

„В западния профил се установи на 6 метра височина, че има една разрушена структура. Сега дали това е пещ или някакво неолитно жилище наистина показва, че в тази дълбочина има разрушения”, заяви Костадин Кисьов.

„Всичко това на мен ни намирисва на едни законен рекет, който те са си го узаконили, да им плащам за присъствие 200 лева на ден, инвеститорът да сключва договори с тях и те да стоят, без да е необходимо, и да наблюдават и да получават огромни суми”, коментира Захари Тошев.

Инвеститорът, който по собствено желание е спрял строителството, утре отново започва да копае и да излива бетон.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.