Президентът за първи път коментира обвиненията към него в лобизъм

Първа реакция на президента Румен Радев за обвиненията от ГЕРБ, че е лобирал за закупуване на шведски изтребители. Държавният глава призова премиера Борисов да се разграничи или да подкрепи декларацията на своята заместник в ГЕРБ, в която е обвинен в лобизъм.

По темата

В Горна Оряховица Румен Радев припомни, че все още очаква доклад от премиера Бойко Борисов, който е трябвало да бъде готов до 20 юни, как ще се развие сектор „Сигурност” през следващите пет години.

„Очаквам този доклад. Имам уверението, че той е готов. На негово основание трябва да има детайлен график, какво, кога ще се върши, с какви средства. Все още го очаквам”, заяви Румен Радев.

Що се отнася до обвиненията на ГЕРБ за лобизъм при избора на доставчик за изтребители, Радев заяви:

„Доживяхме Цветанов да обвинява държавата Швеция в корупция. Нали знаете, че за корупцията трябват две страни. Но да оставим настрани този европейски виц. Искам да кажа следното – политическата сцена не е място за разиграване на скечове от типа „доброто и лошото ченге”. Надявам се господин Борисов ясно да заяви подкрепя ли декларацията на своя заместник. И когато говорим за корупция, също така господин Борисов прочете ли папката, завещана му от премиера Герджиков?”, попита още президентът.

По темата с предстоящия полицейски протест президентът подкрепи исканията на служителите в МВР.

„Нашите полицаи имат съвсем основателни искания. От дълги години техните проблеми са пренебрегвани. От тяхната социална сигурност, оборудване, условия за подготовка зависи сигурността на всеки един от нас. Очаквам наистина ефективни решения в тази сфера” заяви Радев.

А като цяло, създалото се напрежение между властите държавният глава обобщи така:

„Аз не съм вдигнал ръка първи. Вие следете внимателно кой, кога и какво е казал”, заяви Радев. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.