Идеята е част от борбата с ниската събираемост на глобите

Повече от 66 милиона лева са неплатените глоби към КАТ за последната година и половина. Данните идват от парламента и са предоставени по искане на партия ВОЛЯ. Вече има и план как пътните полицаи да събират всички пари от глоби.  

По темата

От депутатите от ВОЛЯ идва и възможното решение – ПОС терминали в патрулките. Те ще са вързани с таблети и така нарушителите ще плащат веднага. Само година и половина са издадени 491 256 фиша, а от тях неплатени са една трета. Така в хазната не са влезли близо 3,5 милиона лева.

Санкциите не повлияват, защото не се плащат. Само за година и половина размерът им е 66 133 240 лева. Най-много сред тях са електронните фишове - 43 679 633 лева. 

А заради липса на наказание правилата на пътя често се нарушават. От НАП обясниха, че многото неплатени глоби всъщност били много на брой санкции с малка стойност. Ресурсът, за да се съберат, се оказвал неоправдан, тъй като надвишавал сумата на самата глоба. 

За да могат да бъдат връчени постановленията, от КАТ ще проверяват и пътниците, за да им ги връчат.

Решението дали да има ПОС терминали в патрулките сега е в ръцете на депутатите, а промените вече са внесени в Народното събрание.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.