Инвестицията е за 5,8 млн. лева, а паркът е реконструиран по снимки отпреди век

Премиерът Бойко Борисов, министър Николай Нанков и кметът Димитър Николов откриха обновения "Приморски парк" в Морската градина в Бургас.
 
Инвестицията е на стойност от близо 5,8 млн. лева, а паркът е реконструиран по снимки отпреди век. При реализацията на останалите компоненти до средата на 2019 г. в града ще бъдат инвестирани близо 30,5 млн. лева, уточняват от регионалното министерство.
 
„Ангажиментът, който бяхме поели преди време, го изпълнихме по най-добрия начин. Действително проблем ни беше палмата, защото тя трябваше да бъде точно като на снимката от преди 100 години и много снимахме и мерихме, но се справихме”, заяви при откриването Борисов. 
 
 
Той информира, че приключва ремонтът на ул. „Крайезерна“ в Бургас, а движението ще бъде пуснато във вторник вечерта.
 
„Надявам да отпадне жалбата за разширението на пътя Сарафово – Слънчев бряг, защото има и проект, и пари. От доста време една фирма обжалва и спира ремонта.  Ако падне обжалването, догодина по това време ви обещавам четирилентов път до Слънчев бряг. Обжалването е единствения проблем, всичко останало сме направили", посочи още премиерът. 
 
„Ще бъдем заедно с кмета и още десетки проекти ще се реализират в община Бургас”, категоричен без министър Николай Нанков.
 
Кметът Димитър Николов коментира, че при реконструкцията на парка са спазени над 60 изисквания на Министерството на културата, защото е паметник на парковото изкуство. Част от него е реконструиран по снимки от преди 100, 80 и 70 години, за да бъде възстановена морската градина в най-автентичен вид.
 
„Благодаря на проектантската и строителна фирма за усилията и качествената работа. Надявам се повече бургазлии и гости на Бургас да се възползват от новата инфраструктура”, отбеляза още той.
 
С направената инвестиция са обособени също места за отдих, а средата вече е по-достъпна за хора с увреждания. Изградени са детски площадки, поливната система е автоматизирана, изпълнени са също водопроводна и канализационна система. За сигурността на гражданите е монтирана система за видеонаблюдение. Подменени са осветителните тела, които са и енергоефективни.
 
Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Дончо Атанасов инспектираха и строителните дейности по улица „Крайезерна”в Бургас. Ремонтът се финансира по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020. На ул. „Крайезерна“ се изграждат две нови платна към вече съществуващите две, както и две кръгови кръстовища от към пътен възел „Запад“. Реконструкцията включва още две кръгови кръстовища при надлез „Владимир Павлов“, нова дъждовна канализация и подновяване на съществуващия водопровод. Ул. „Крайезерна“ ще свързва пътен възел „Запад“ и бул. „Тодор Александров“.
 
Целта е транзитният поток от автомобили за Южното Черноморие, идващ от София, при влизане в Бургас да се отклони през пътен възел „Запад“ и да влезе към периферната „Крайезерна“. От там да продължи по републиканския път 1- 9 към пътен възел „Юг“. Това ще сложи край на летните задръствания, тъй като улицата ще изведе автомобилния поток за Южното Черноморие извън централната градска част.
 
Инж. Атанасов съобщи,че е обявена процедура за изграждане на зелена система от дървета срещу снегонавявания между Бургас и Карнобат, която отсечка бургазлии наричат „лятната магистрала”. Предвижда се в участък от 400 м. да бъдат засадени 4-метрови вечнозелени кипариси, които да образуват плътен пояс в сервитутната зона. Ако мярката е успешна, че ще се приложи на всички опасни от снегонавявания участъци от републиканската пътна мрежа. 
 
За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.