Антон Кутев влезе в спор със свой колега от Патриотите

"Това, което трябва да се случи, е да се запази паметникът", заяви Антон Кутев от БСП „Лява България”.

Той допълни, че някой трябва да вложи пари във възстановяването му, но не знае дали партията му има идея кой ще ги даде: "Това ще струва няколко милиона. Може би 4-5 милиона". 

Скандал в парламента заради паметника на Бузлуджа (ВИДЕО)

"Ние имаме желанието, волята и ще съдействаме този паметник да бъде възстановен. Милионите не трябва да ни плашат", заяви Искрен Веселинов, депутат от "Обединени патриоти"

В същото време той подчерта, че това не е паметник на БСП, тъй като той не е изграден с техни средства, и няма как да им бъде подарен.

"Тази местност не е свързана само с историята на социализма, но и с освободителните борби", контрира Веселинов. Той посочи, че кметицата на Казанлък е дала заявка за възстановяването му.  

Построен от народа и разрушен народа. С това изречение може да се опише историята на най-големия монумент у нас и на Балканите. Наричали паметника "Бижуто на партията". Претенции към него има от всички страни, но истината е, че той тъне в разруха.

Грандиозният монумент е построен по повод 90 години от началото на социалистическото движение в България. За построяването му се събират пари от населението чрез продажбата на пощенски марки - събират се 14 милиона лева.

Паметникът е строен в продължение на 7 години. В него има 12 000 кубични метра бетон и 300 километра арматурно желязо. Диаметърът на амфитеатрланата зала е с цели 20 метра по-дълъг от този на Пантеона в Рим. Двете звезди от рубинено стъкло са 12 метра. За сравнение - тези в кремъл са 3 на брой. Целият ток за паметника може да захрани селище с 500 души.

Строи се 7 години, но има кратък живот - едва 10 години. За толкова време през него преминават 3 милиона души.

Първото, което разрушават след промените, е ликът на Живко Тодоров, и то по заповед на партията. От 1995 година е оставен на набези и вандали. Днес най-голямата опасност е, че таванът се руши. Причината е, че меденото покритие е откраднато. А срути ли се покривът, отива си и паметникът, нищо не може да го възстанови.

На кого принадлежи той? Гледайте разговора във видеото. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.