За какво се скараха и за какво си стиснаха ръцете народните представители?

Закана за вот на недоверие и пълно единодушие по македонския въпрос. Ден преди ваканцията си парламентът отново достигна двата полюса.

В старанието си хем предваканционно да отметнат експресно всички важни точки, хем да не позволят опозиционни своеволия, депутатите от мнозинството объркаха дори премиера си.

По темата

„Г-н Борисов да бъде поканен в този момент тук! Ако откаже да дойде в българския парламент, декларирам, че оттеглям подписа си от декларацията и няма да участваме в нейното гласуване”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Декларация, с която депутатите да „въоръжат" премиера с парламентарна подкрепа преди подписването на историческия договор за добросъседство с Македония следващата седмица.

Министър-председателят се яви пред депутатите.

„По принцип аз знаех за утре, че ще е декларацията”, заяви Борисов.

Но макар и подранил, документът събра небивал консенсус.

„Убеден съм, че всеки от вас разбира, че по-добре да имаме една стабилна Република Македония”, заяви Борисов.

„Ние наистина искаме българският министър-председател да отиде в Скопие и с тежестта на целия парламент зад себе си”, заяви Кристиан Вигенин от БСП.

„Това е стъпка в правилната посока”, съгласи се и Йордан Цонев от ДПС.

„Ние малко си играехме на сърдитко Петко”, коментира Волен Сидеров.

Сърдити не липсваха и в пленарната зала. Но по друга тема - НДК. За нея бързаха от опозицията. Управляващите - съвсем не.

„Вземете се в ръце, престанете да играете ролята на фелдфебел тук. Разбирам стремежа да забулите проблема НДК под юргана”, заяви Таско Ерменков от БСП.

Не беше забулен, но беше запратен в късните следобедни часове. Резултатът - съмнения за далавери в НДК. Препоръка за одит. И опозиционна закана за вот на недоверие.

„Къде са мотивите, с които българското правителство е подритвало като празна кратуна НДК?”, попита Румен Гечев от БСП.

„Много неподходящ ментор сте. Когато човек като вас говори, трябва да си заровите главата като щраус”, отговори Снежана Дукова от ГЕРБ.

Заровени проблеми в днешния законодателен коктейл опозицията видя още в разрешената бърза писта за строителство на магистрали и други важни обекти. Както и в гласуваните кариерни привилегии за част от настоящия Висш съдебен съвет.

Но пък само след още ден законодателен маратон депутатите ще могат да заровят крака в плажните пясъци. Ваканцията им ще продължи общо 34 дни.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.