Камбоджа е интересна само на двама народни представители

Рекорден депутатски интерес към Русия. Това стана ясно, след сформирането на така наречените групи за приятелство в новото Народно събрание.

240-те българските депутати ще се сприятеляват с общо 84 държави по света. Задачата им е най-общо казано да рекламират страната ни пред приятелската държава и така да извличат ползи за нея. Някои от групите го правят ефективно. Други пък ги ползват за откровени екскурзии.

По темата

Докато преди депутатският наплив беше към екзотични дестинации като Сингапур, Малайзия или Куба, то сега се насочва по-скоро към конфликтни и слабо познати страни. Но, както винаги, Русия държи първенството с най-голям брой депутати в групата за приятелство.

Тя е в топ 3 на депутатския интерес, заедно с Китай и САЩ. А най-безинтересни за българските депутати се оказват Камбоджа, Афганистан, Еквадор и Ливан.

Любовта към Русия в българското Народно събрание е традиционна. Този път обаче в групата за приятелство се записал на практика половината парламент - 119 депутати. За сравнение - желаещите да са приятели на Америка са наполовина.

Битката кой е по-другар на Русия стигнала дотам, че БСП и ГЕРБ не могли да поделят групата за приятелство. Така тя за първи път има двама председатели.

И ако Русия привлича депутатите като магнит, към други държави депутатският интерес е нищожен.

Камбоджа обаче е интересна само на двама депутати. В дъното на класацията е и Афганистан - с трима.

А Веселин Марешки е готов още утре да стегне куфари и да опознае Сирия. За бизнесмена обаче най-важното е бизнесът.

Крупни амбиции и надежди възлагат на международните си приятелства и останалите.

Спас Панчев лично настоял българския парламент да дружи със севернокорейския.

В групите за приятелство депутатите не получават допълнителни пари. Но пък си отварят допълнителни възможности.

Целия репортаж гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.