Това решиха депутатите на парламентарното заседание във вторник

Законодателен завой и уволнения на депутат – това бяха част от задачите, които изпълниха народните представители по време на пленарното заседание в сряда.

По темата

От ГЕРБ дадоха заден от намерението си да забранят външно проектно финансиране на съсловните магистратски организации. Тази идея вече предизвика бурен гняв и протести в юридическите среди, както и демонстрация пред самото Народно събрание във вторник сутрин под наслов "Правосъдие, а не суджуци".

Без никакъв дебат, от парламента бе освободен злополучният депутат Живко Мартинов, нашумял с така наречената афера „Суджукгейт”. Той загуби поста си по собствено желание.

Вместо везни, Темида "тегли" два суджука - с този символичен плакат протестиращите се събраха пред парламента с обвинения в експресно, подмолно, ретроградно и дори противоконституционно законодателство.

От БСП пък решиха да използват удобния момент за атака - пак по линия на суджука.

Суджукът е класически принцип за поведението на ГЕРБ при управлението на държавата. Държавата колабира. Държавните институции не функционират. Това не може да продължава по този начин”, коментира депутатът Стоян Мирчев.

Според ГЕРБ обаче може. Още много.

Знаем, че ви боли, че изгубихте изборите. Знаем, че още не можете да излезете от този стрес. Знаем, че това ще ви държи през всичките тези четири години от мандата. Имаме кабинет „Борисов 1”, кабинет „Борисов 2”, кабинет „Борисов 3” и аз смятам, че може да има и кабинет „Борисов 4”, заяви от парламентарната трибуна Цветан Цветанов.

След демонстрацията на самочувствие, управляващите обаче демонстрираха смирение. И оттеглиха предложението си да се забрани на чужди фондове да спонсорират български магистратски организации.

Идеята беше представена именно като гаранция за повече прозрачност и независимост на българските магистрати от външни влияния. Първоначално бяха забранени всички донори. След това – всички, освен европейските. А това роди подозрение, че законът е антиамерикански.

Още по темата гледайте във видеото.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.