В Скопие Бойко Борисов беше посрещнат с военни почести

Исторически етап в отношенията между България и Македония.

Двете държави подписаха исторически договор.

Решаващият пробив настъпи днес, след като в Скопие министър-председателите Бойко Борисов и Зоран Заев подписаха вече нашумелия двустранен договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.

СНИМКИ ОТ ПРИСТИГАНЕТО НА БОРИСОВ В МАКЕДОНИЯ ВИЖТЕ ТУК

Премиерът Бойко Борисов и българската правителствена делегация бяха посрещнати в Скопие с всички почести на платото пред сградата на правителството на Република Македония, предаде Макфакс. Борисов бе поздравен от македонския премиер Зоран Заев и министрите. След изпълнението на българския и македонския химн последва рапорт на командира на почетната гвардейска част, поздрав на знамето на Република Македония и обиколка на почетната гвардейска част. Договорът бе подписан на отделна церемония.

Документът е резултат от 18-годишните усилия на няколко правителства. А основната му цел е да се сложи край на антибългарската пропаганда в Република Македония.

За целта с научното изясняване на най-чувствителния въпрос - общата ни история, ще се занимае специална комисия.

Ето няколко основни точки от документа:

1.     Договарящите се страни ще развиват сътрудничеството помежду си в областта на европейската и евроатлантическата интеграция, насочено към успешната подготовка на Република Македония за присъединяването й към Европейския съюз и НАТО.

2.     Двете страни ще разширяват и усъвършенстват транспортните връзки и комуникациите между тях, включително в рамките на регионалните инфраструктурни проекти. (С меморандума българската страна поема ангажимент за доизграждането на железопътната връзка по направлението София - Перник - Радомир - македонска граница до 2027 г. Македония, от своя страна, се ангажира да изгради жп направлението Крива паланка - Деве баир - българска граница до края на 2025 г. Реализацията на проекта е свързана с осигуряването на финансиране за изграждането на линията на македонска територия, модернизацията на съществуващото трасе София-Гюешево, както и строителството на липсващия участък от 2.5 км от гара Гюешево до македонска граница).

3.     Организиране по взаимна договореност съвместни чествания на общи исторически събития и личности, насочени към укрепване на добросъседските отношения в духа на европейските ценности.

4.     Нито една от Договарящите се страни няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата страна, които имат неприятелски характер.

5.     Нито една от Договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата Договаряща се страна действия.

6.     Двете Договарящи се страни нямат и няма да предявяват териториални претенции една спрямо друга.

"Две държави, без посредници и напътствия, са стигнали до извода, че мирът, дружбата и добросъседството са по-важни от всичко останало”, каза българският премиер Бойко Борисов след подписването на контракта. 

Според него контрактът ще спомогне за това „младите хора да останат на Балканите, да се повиши конкурентоспособността и да ни направи силни, независими и значими”.

"Република Македония и Република България заедно направиха историческа стъпка напред. Историята оставихме като основа за бъдещето и открихме път за стабилност и развитие на двете държави и балканския район. Нека това бъде идея, пример, модел за сътрудничество в региона и в света”, коментира от своя страна македонският министър-председател Зоран Заев.

След церемонията двамата премиери разговаряха на четири очи.

Цяло Скопие е блокирано заради посещението на българския министър-председател, предаде македонската медия „А1ON“.

Блокирани са кръстовищата, забележимо е засилено присъствие на полицията и специалните части. Достъпът на журналисти до сградата на правителството е затруднен. Те трябва да обикалят с километри, за да достигнат там. Междувременно над македонската столица постоянно летят хеликоптери.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.