На фокус е и дигиталната икономика

Намаляване на административната тежест за гражданите и бизнеса - това е основният приоритет в икономическата програма на правителството. 

По темата

В петък министър Емил Караниколов представи  и останалите мерки, с които страната ни да постигне по-висок растеж до 2021 г.

Според програмата, одобрена в сряда от Министерския съвет, се планира още подкрепа за развитие на индустриалните и икономическите зони, повишаване конкурентноспособността на българската икономика, засилен ефективен следприватизационен контрол, подкрепа за развитието на капиталовия пазар.

"При намаляване на административните тежести всяко министерство ще прави анализ с цел облекчаване времето и разходите на гражданите и бизнеса. В Министерството на икономиката бяха оптимизирани 113 от административните услуги, по 67 от тях се намаляват таксите, за 21 услуги напълно отпада събирането на такси, по 14 от тях документите ще бъдат събирани по служебен път, а 8 от услугите напълно отпадат", обясни Караниколов. 

Той каза още, че предстои пускането на програма „Иновации и конкурентноспособност”.

"Допуска се ваучерова система за вписване на патенти, ще се облекчат и административните тежести по нея. Предстоят и законови промени за следприватизациянния контрол. Ще се контролира дали администрациите отчитат всичко по концесиите", отбеляза министърът.

Обсъждат се и мерки за привличане на работна ръка от чужбина.

"Престои учредяване и на startup общността, за да са национално представени", съобщи още Караниколов.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.