Нено Димов коментира спорните точки от Натура 2000, които изкараха на протест хората по морето

„Беше заложена бомба със закъснител и тази бомба избухна”. Така министърът на околната среда и водите Нено Димов коментира ситуацията, създала се около забраната за икономически дейности в десетки хиляди декари, които попадат в Натура 2000. Тази забрана изкара на протест стотици хора от Балчик, Шабла и Каварна.  

По темата

Според Нено Димов „бомбата е заложена през 2006-2007 година”.

„Тогава правителството на Тройната коалиция, на БСП, ДПС и НДСВ, възложи на зелени неправителствени организации да се направи картирането на земите, които ще попаднат в Натура. Обикновено другите страни членки са възлагали на реномирани научни организации подобно нещо. Този район е очертан от екоорганизациите през 2006 година и е приет с решение на Министерския съвет през 2007 година. Тогава е даден на ЕК като очертан район”, заяви Нено Димов.

„През 2014 година, отново правителство на БСП допуска да влезем в съдебна фаза. Тогава вече сме осъдени”, добави Димов. 

Март месец тази година пък била заложена последната част от тази бомба.

„Март месец служебното правителство, отново на БСП, поема ангажимента да издаде тази заповед, за да не преминем към ефективни санкции. Когато поех поста и отидох в Брюксел тази заповед не беше издадена. Трябваше да избирам да прехвърля върху цялото общество стотици милиони санкции или да издам заповед и да се опитвам да минимизирам щети”, заяви Нено Димов.

Повече гледайте във видеото

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.