21 млн. души са жертва на трудова експлоатация в света, а България е сред най-засегнатите страни

21 милиона души са жертва на трудова експлоатация в света, а България е сред най-засегнатите държави от Европейския съюз. Това показват данните на Евростат. Стотици българи заминават в търсене на по-добър живот в чужбина, но много от тях се оказват измамени. 

По темата

В желанието си да намерят по-добър живот извън България, много често хората пренебрегват очевидните опасности и заложените капани в обявите за работа.

Например – в обявата не е посочен телефон за връзка, а само имейл. Фирмата иска предварително заплащане на някаква сума, няма посочен контакт на работодателя в чужбина, не се предоставя договор. Липсват и изисквания за умения и владеене на езици. Искат от хората да предадат личните си документи и телефона си при заминаване.

Във всички изброени случаи обявите за работа са измама, а стотици хора са паднали в капана им.

Толкова отчаяно да искаш работа в чужбина, че сам да тръгнеш за зелен хайвер в Дания. Датска фирма търси работници за събиране на зелен хайвер, като предлага атрактивно заплащане от 130 евро на ден. На тази обява за кратко време са отговорили повече от 150 души. За техен късмет обявата, макар и фалшива, е част от кампания за информиране на българите как да не влизат в капана на измамниците.

Според специалистите хората спират да вярват на интуицията си, когато са отчаяни и нямат изход. С измамите се сблъскват стотици българи всяка година. Стават жертва и губят дори малкото, което имат.

Ако забележите нещо нередно, можете да подадете сигнал на горещия телефон за жертвите на трафик и експлоатация 0800 186 76.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.