Какво и колко може да пренесем през границата?

В сезона на отпуските и честите пътувания до Гърция – внимавайте с багажа! В сряда, само за няколко часа, гръцките власти арестуваха трима българи за нелегален внос на акцизни стоки.

Собственикът на ресторанта с такса "Празен стол": Това е единичен случай

Възможно ли е да попаднем в ареста, ако сме се презапасили с цигари и алкохол за лятната почивка? Какво и колко може да пренесем през границата провери екип на „Здравей, България” на ГКПП „Кулата”.

Кои са най-вкусните балкански ястия?

„Минималните количества акцизни стоки, които могат да се пренасят от една страна-членка на ЕС в друга, без те да подлежат на облагане, са определени в европейска директива. Има определени прагове. За тютюневите изделия – 800 къса, което означава четири стека. Пури – 200 броя, пурети – 400 броя. Твърд алкохол – 10 литра, 90 литра вино и 110 литра бира”, обясни Георги Александров, началник на Митница Югозападна.

„Важно е да се отбележи, че става въпрос само за стоки, предназначени за лично ползване с получатели физически лица. Количествата не са малки. Законодателят е предвидил човек, който тръгне на почивка, да може спокойно да я прекара. Призовавам гражданите да се ограничават в тези прагове”, каза още Александров.

Задържаните трима българи са освободени. Колите им са конфискувани, но предстои да им бъдат върнати.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.