Родители плащат за разговори с "маймунката гадател"

Ново мобилно приложение, насочено към децата, трупа телефонни сметки. Става дума за маймунката гадател Бонго. То се промотира най-вече във Facebook, но общуването става с  есемеси на цена от близо 5 лева.

Според описанието в интернет страницата на маймунката Бонго е „нахален, смешен, супер интелигентен маймун. Той е роден в тропическите гори на Борнео”.

21-годишната Мария се среща с Бонго преди година. „Имаше реклами във Facebook и изглеждаше забавно. Имаше доста хора, които изпращат съобщение на Бонго и прецених, че и аз трябва да опитам”, разказва момичето. Тя изпраща името си и конкретен въпрос до Бонго, а той й „отговаря с предсказание”. Отговорът струва 2,40 лева.

Google Maps вече ни препоръчва кога да тръгнем на път

Отново чрез Facebook Бонго влиза и в живота и телефона на 11-годишната Юлия от София. “Съученичка ми предложи да си пиша с маймунката. Тя е писала и е казала, че е безплатно и ми хареса и аз го разпространих с мои приятелки”, разказа детето. Юлия получавала съобщения от Бонго дори в 3.00 часа през нощта. „Пишеше „Бонго е, ще ми изпратиш ли ново съобщение”, разказа Юлия.

КАПАНИ В МРЕЖАТА: Баща измисли начин да предпази децата си в интернет

„След като изпратиш първото съобщение, започваш всяка седмица да получаваш съобщения от Бонго, които ти се начисляват на сумата от 2,40 лева и следователно трупаш огромна сметка”, съобщи Мария.

В сайта на Бонго е описана дори цената на съобщението – 4,80 лева. Споменат е и фактът, че същата сума се трупа на сметката ви, дори когато не вие пишете на Бонго, а той на вас.

Мобилно приложение ще ни развежда из двореца в Балчик

Като адрес на фирмата, разработила приложението, е посочен континентът Австралия. На сайта на Бонго обаче има и български контакт. От българската фирма обясняват, че нямат нищо общо с Бонго, освен краткия номер за есемеси. Според собствениците на номера на Бонго в приложението няма нищо заблуждаващо.

За да разпространят още повече славата на Бонго, вече се заеха и български влогъри. А кой прибира парите от есемесите остава загадка.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.