Селата Сенокос и Ощава са опазени, няма опасност за къщите

Над 500 души - пожарникари, полицаи, жандармеристи, военни, горски и доброволци се включиха в петък в гасенето на огнената стихия в землищата на селата Мечкул и Ощава, община Симитли. 

Засегнати са около 9000 - 10 000 декара  - горски площи, земеделски земи, сухи треви и храсти. 

В борбата с пожара се включиха и два военни хеликоптера. В продължение на 6 часа екипажите на машините гасиха пламъците като се редуваха в обливането на горските масиви и тревните площи с вода от въздуха. В района на пожара бяха изсипани близо 140 т. вода. 

За щастие, жертви и пострадали няма. "Няма нито един ранен, нито сред населението, нито сред работещите на терен", съобщи вътрешният министър Валентин Радев.

"Има три къщи, в които не живееха хора, не получихме навременна информация и са с изгорели покриви", обясни главен комисар Николай Николов. 

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ МЯСТОТО

ПОЖАР НАД КРЕСНА: Евакуират хора, хеликоптери гасят огъня (ВИДЕО+СНИМКИ)

Заради огнената стихия общо 115 жители на две села в района бяха евакуирани късно снощи, но през деня в петък им беше позволено да се върнат по домовете си. 

"Жителите на населените места вече са по къщите си, но продължава контролът на влизането и излизането на тези, които идват през деня", съобщи вътрешният министър. 

Вътрешният министър: Опасността в Кресна не е преминала (ВИДЕО)

„Продължава да е тежка обстановката в южната част в посока село Влахи, където пожарът се развива в борова гора. Въпреки усилията, които бяха положени, не успяхме да го локализираме на този етап. Към другите населени места огънят беше напълно локализиран, но има отделни „езици“, които се развиват. Непрекъснато местим техниката, ограничаваме и ликвидираме тези локални огнища”, съобщи комисар Тошко Бързилов, началник на отдел „Национален оперативен център“ при ГДПБЗН. 

Причината за избухването на пожара все още не е ясна. Тече разследване срещу неизвестен извършител. 

Работата по овладяване на огъня продължава, като не е ясно кога ще приключи. 

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.