Изложба "Непознатата война" в Регионалния исторически музей в Пловдив

Войната може да бъде статистика и карти. За да се усетят военните действия отпреди 100 години обаче много по-въздействащи са други неща - оригинални смъртни актове, съобщения за безследно изчезнали, дневници, пощенски картички.

Изложбата "Непознатата война" на Регионален исторически музей-Пловдив разгръща точно тази страница, която обикновено е тема на писателите, не на историците, пише БГНЕС.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Всяка година в Деня на Съединението музеят урежда специална изложба, която е първа в списъка на проявите вечерта. Тази година темата е Първата световна война през очите на участниците. Показани са различни материали, съхранени в годините, които сами по себе си будят емоции, а организирани в изложбата, говорят много повече за онези времена от всички официални документи.

Акцентът в изложбата са мястото на България в първия голям световен конфликт и участието на пловдивските полкове в най-големите сражения. За пръв път се показва пълна колекция от оръжия от войната, които иначе се съхраняват във фонда на музея. Сред тях са стрелково оръжие, тежка картечница "Максим Соколов", бомби, саби.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.