Учени обясняват как промяната на температурата влияе на посевите

Глобалното затопляне е намалило добива на четири от най-популярните реколти в световен мащаб, показва ново проучване, цитирано от агенция "Sputnik" и БГНЕС. 

Коментирайки резултатите, един от авторите на изследването проф. Сентхолд Асенж от Университета във Флорида заяви, че дори и най-малката промяна в температурите ще има огромен ефект върху реколтите. 

„В това конкретно изследване ние разглеждаме как температурите ще се отразят на някои основни култури като пшеница, ориз, царевица и соя. Установихме, че всяка промяна или увеличаване на температурите ще има доста голям ефект върху добива и продукцията на основните посеви“, заяви той.

Дините от Любимец на път да изчезнат от пазара

По думите му не във всички страни по света ефектите ще са еднакви, като някои държави са по-застрашени от други. Реколтата на „царевицата в САЩ ще спада с 10% за всеки градус глобални температурни промени“, посочи той. 

Въпреки това според проф. Асенж в някои страни увеличаването на температурите е довело и до увеличаване на реколтите. 

„В Северен Китай можем да видим 2-процентово увеличение за всеки градус. Същото се отнася и за ориза и царевицата във Франция, където наблюдаваме 4-процентово увеличение. За някои реколти, като царевицата, увеличаването на температурите предоставя по-голям период за растеж, което на свой ред увеличава добива“, заяви Асенж. 

Ще поскъпне ли хлябът въпреки добрата реколта на пшеница?

Въпреки това масовият ефект от глобалното затопляне ще е негативен, като покачване с 4 градуса може да причини намаление на добива на пшеница, ориз, царевица и соя с близо една четвърт.  

„Тези култури осигуряват две трети от световните запаси на храна в момента, така че на теория бихме могли да загубим доста голяма част от основната продукция“, допълни той. 

Изследването е било проведено от учени в Китай, Германия, Белгия, Италия, Франция, Испания, Филипините и САЩ. Според него различните видове реколти реагират по различен начин на промените в околната среда и призовават за провеждане на усилен анализ на местно ниво.  

„Влиянието ще варира за посеви и региони и може да си взаимодейства с промените във валежите и наличието на въглероден диоксид в атмосферата“, се казва в текста на изследването.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.