Полицаите излязоха на протест с искане за по-високи заплати, нов закон и нови униформи

В Деня на пожарникаря служители на МВР отново излязоха на протести - в София и Варна.

Те искат по-високи заплати, нов закон за МВР и нови униформи, с които да работят. Проблем в сектора е и остарялата материална база.

Най-големият полицейски синдикат у нас заяви, че ще подаде жалба срещу България в Европейската комисия. Причината - лошите условия на труд и ниското заплащане на униформените.

Аз искам те да получават по 2000 евро на месец, само че бюджетът на държавата не позволява. Политическото ръководство и ръководството на МВР ще работят за увеличение на техните заплати”, каза заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

От най-големия пожарникарски синдикат "Огнеборец" се разграничиха от демонстрацията и казаха, че няма да присъстват поради ангажименти около професионалния си празник.

Междувременно, директорът на ГДПБЗН главен комисар Николай Николов призна, че има проблеми, но изтъкна, че условията за работа на пожарникарите се подобряват. 

А протестиращите заплашиха да правят демонтрации всеки ден, ако изискванията им не бъдат изпълнени до 5 януари 2018 г. - денят, в който страната ни поема председателството на Европейския съюз.

За 21 октомври е планиран голям национален протест на служителите в МВР - отново пред Народното събрание.

Часове след колегите си от София, полицаи, граничари и надзиратели излязоха на протест и във Варна. Те обявиха, че ще присъстват и на насочената за края на октомври демонстрация на жълтите павета в столицата.

Още по темата гледайте във видеоматериалите.

Репортери: Десислава Георгиева/Искра Урумова

Скандал между синдикати и ръководството на МВР

Пожарникари недоволстват от условията на труд

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.