Принудителна работа извършват 24,9 млн. души, а в принудителен брак са 15,4 млн. души

Над 40 млн. души по света са жертва на робство. Това показват данни от съвместен доклад на Международната организация на труда (МОТ) и австралийската неправителствена организация Walk Free Foundation, изготвен със съдействието на Международната организация по миграция (МОМ). 

По темата

„По оценки 40,3 млн. души са жертви на съвременно робство през 2016 г. Това означава, че през всеки един от дните на 2016 г. над 40 млн. мъже, жени и деца са били принудени да се трудят въпреки волята си или са били принудени да живеят в принудителен брак, за който не са давали съгласието си“, посочват авторите, цитирани от ТАСС.

Според тях принудителна работа извършват 24,9 млн. души, а в принудителен брак са 15,4 млн. души.

Данните на доклада показват също, че „непропорционално висок“ е броят на жените и момичетата, които живеят в робство. Това са 28 млн. души или 71% от всички. Те представляват 99% от жертвите на индустрията със сексуални услуги и 84% от жертвите на принудителни бракове.

В същото време една четвърт от всички съвременни роби са деца. През 2016 г. в принудителни бракове са встъпили 5,7 млн. деца и младежи на възраст до 18 г. В 44% от случаите принудителните бракове са сключени преди достигането на 15-годишна възраст. Детски труд се използва най-вече в селското стопанство (70%), в сферата на услугите (над 17%) и промишлеността (над 12%).

Проучването също така посочва, че макар и много от хората, живеещи в робство, да са били заплашени с насилие, основна част от тях са експлоатирани чрез дългове и неизплащане на заплати. Според данните 50% от всички принудително работещи са задължени да извършват даден труд заради различни видове дългове.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.  

  1. Получавайте най-важното от деня в пощата си

    Имейл адрес