Идеята идва от временната парламентарна комисия, която се занимава с казуса

Сагата със закупуването на нови изтребители за армията ни започва отначало. Такова е заключението на временната парламентарна комисия, която разглеждаше процедурата за избор на самолетите "Грипен". 

Тя ще предложи на Министерството на отбраната да промени проекта за инвестиционен разход по проекта за придобиване на нов боен самолет.

Така на практика в списъка с офертите, от които ще избира правителството, ще се включат и самолетите F-16, предложени от САЩ.

Президентът Румен Радев и премиерът Бойко Борисов в задочен спор

В последните дни градусът на напрежението между премиер и президент по темата нови бойни самолети се покачи опасно. Служебният кабинет на Герджиков, назначен от президента Румен Радев, препоръча държавата да избере шведските изтребители "Грипен", но остави крайното решение на правителството "Борисов".

Радев към Борисов: Национална сигурност не се гради със смяна на позицията

Това стана повод от ГЕРБ да заподозрат Радев в лoбизъм за шведските самолети. Затова беше създадена и временната комисия, a управляващите вече недвусмислено подчертаха, че ще се съобразят с нейните препоръки.

Бойко Борисов: Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители

Ако следващата седмица пленарната зала потвърди решението, военното министерство ще решава кого и как ще кани за нови самолети. Оказа се, че може да има и нови желаещи. 

Междувременно производителят на "Грипен" - шведският консорциум "СААБ", излезе с позиция, в която категорично се разграничи от обвиненията в оказан натиск и непочтени практики при избора на доставчик за новите български бойни самолети.

Радев: Лобистите постигнаха своето за изтребителите (ВИДЕО)

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.