Президентът влезе в задочен спор с премиера от далечен Ню Йорк

Национална сигурност не се гради с ежедневна смяна на позициите. Товa е стратегическа сфера за сигурността и за бъдещето на страната”. Това послание изпрати президентът Румен Радев към премиера Бойко Борисов от Ню Йорк. Репликата беше част от спора за новите изтребители, които страната ни трябва да закупи. В понеделник министър-председателят изрази съмнение, че „Грипен”-ите не са най-добрият избор.

Бойко Борисов: Съмнявам се, че "Грипен" са най-добрите изтребители

Искам да напомня на премиера, че ресурсите са у него, но и отговорността е у него”, каза още Радев от американския град, където пристигна в понеделник, за да участва в Общото събрание на ООН.

Президентът посъветва съветниците на правителството и парламентарната група да четат повече.

Не може да си прочел един хвърчащ документ, а има още 100 такива, и да излизаш и казваш най-странни и нелепи твърдения“, заяви още Румен Радев. Президентът уточни също така, че премиерът Пламен Орешарски не е търсил негова експертиза по отношение на шведския изтребител „Грипен".

На специална церемония държавният глава връчи награди на полковник Матю Богданос за заслугите му в изобличаването на връзката между трафика на културни ценности и финансирането на тероризма и лейтенант Кохар Салех за приноса ѝ в борбата с ИДИЛ, в рамките на „Отдаването на почит към героите на световната кампания срещу екстремизма и нетолерантността“. Радев призна, че това е първият път, в който слага папионка.

Наградите се връчват ежегодно на обикновени хора, които се превръщат в герои, рискувайки живота си в борбата с екстремизма, или са извършили действия в защита на културното наследство и изграждането на мостове между културите. 

СНИМКИ ОТ ЦЕРЕМОНИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Радев: Лобистите постигнаха своето за изтребителите (ВИДЕО)

"Изправени сме пред предизвикателството да се противопоставим на екстремизма не само като общества, но и като личности и можем да постигнем успех само ако отстояваме своите ценности и отдаваме почит към хората, които са преoдолели страха си и са се опълчили срещу насилието", каза още Радев по време на събитието. 

Днес сме изправени пред все повече предизвикателства, които застрашават мира и стабилността. Едно от тези предизвикателства е екстремизмът, който не признава граници и ценността на човешкия живот, културата и религията“, подчерта в изказването си Румен Радев. 

Преди церемонията президентът Румен Радев проведе среща с водещи еврейски организации от САЩ, на която призова за увеличаване на инвестициите от САЩ и Израел в България в областта на информационните технологии и други сфери с висока добавена стойност.

Президентът Радев заяви също така, че по-скорошното отпадане на визите за българските граждани, които пътуват и работят в САЩ, ще даде нов импулс на двустранното икономическо сътрудничество. По време на срещата беше отбелязан и историческият принос на страната ни, която успява да спаси през Втората световна война своята еврейска общност. 

Още по темата гледайте във видеото.

Кореспондент: Ясен Дараков

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.